martes, 2 de diciembre de 2008

L'ÈPOCA GÒTICA I L'ART GÒTIC


L’art gòtic és un estil artístic que es va desenvolupar a l'Europa occidenta des del S.XIII fins a la implantació del Renaixement.Ens referim a l'art dels bàrbars gots davant del gloriós passat de l'Antiguitat Clàssica. L'entusiasme romàntic i l'historicisme, porta a terme àmplies restauracions d'edificis medievals, arribant-se a crear l'estil neogòtic, arquitectura realitzada a imitació de la gòtica medieval.
ARQUITECTURA: Es van construir cases particulars, palaus, castells, esglèsies. Però, l’obra máxima va ser la catedral, arquitectura extraodinària. Un dels elements constructius esencials és l’arc apuntat.Aquesta arquitectura es d’equilibri dinàmic i domina en ella la línea vertical, que produeix impressió accentuat per les formes agudes dels arcs i la abundancia dels elements punxiaguts.
PINTURA: Cal remarcar el predomini de la pintura damunt taula (retaules) sobre la pintura mural. El primer estil, gòtic lineal o francogòtic, anà perdent terreny per l’impuls d’artistes com Ferrer Bassa, Arnau Bassa, etc, que adoptaren l’estil dels pintors sienesos, anomenat correntment italogòtic.

ESCULTURA: L’escultura mantingué corrents populars als quals se superposà l’art dels mestres importants, catalans o forasters. Entre els més arcaics, però ja netament gòtics, cal esmentar el mestre Bartomeu de Girona.Cal remarcar, especialment, els grans retaules de pedra, policromats, i les figures tombals.

No hay comentarios: